piątek, 18 stycznia 2019

Domowy budyń waniliowy

Przygotowanie budyniu samodzielnie jest banalnie proste. Nie potrzebujemy proszku ze sklepu, lecz kilka podstawowych składników, by przygotować smaczny, zdrowy domowy budyń. Już kilka lat temu podawałam przepis na domowy budyń czekoladowy.

domowy budyń waniliowy

Dzisiaj przepis na prosty budyń o smaku waniliowym. Prosty, smaczny i stwarzający możliwości tworzenia deserów. Można go wykorzystać do przygotowania deseru jabłkowego z budyniem domowym, zamiast przemysłowego lub polać sosem owocowym, miodem i podać z biszkoptami lub
ciasteczkami. Wszystko zależy od naszej pomysłowości.



Składniki: na 4 porcje
  • 4 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru
  • wanilia
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka

3 szklanki mleka zagotować z czubatą łyżką masła, z cukrem oraz wanilią.
W kubku wymieszać szklankę mleka z 4 łyżkami mąki ziemniaczanej i 4 żółtkami.
Mieszaninę wlać do gotującego się mleka, zmniejszyć płomień i gotować chwilę stale mieszając, aż budyń zgęstnieje.





Ja podałam z ciasteczkami i polane łyżeczką miodu na porcję.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz