czwartek, 31 stycznia 2013

Budyń domowy


Prawdopodobnie byliście kiedyś w sytuacji, że dzieci zażyczyły sobie coś słodkiego a Wam brakuje pomysłów lub produktów.

domowy budyń

Tak też było ze mną wczorajszego wieczora.

-         Mamo ugotuj budyń, proszę – zajęczała córka wieczorową porą.
-         Nie mamy w domu budyniu – odpowiedziałam
-         To wymyśl coś – usłyszałam w odpowiedzi.

Ile razy prowadziliśmy taki lub podobny dialog? Ciężko zliczyć.
Zajrzałam do szafek, sprawdziłam dostępność produktów i tak w kilkanaście minut później wszyscy zajadali się czekoladowym budyniem made in home.

Dla zainteresowanych podaję potrzebne składniki oraz sposób przyrządzenia. Porcja wystarcza dla czterech osób.


Składniki:
  • 4 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • cukier waniliowy

Z zimnego mleka odlać pół szklanki i rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną i z kakao.
Resztę mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią. Mieszając wlewać przygotowaną zawiesinę, zagotować i mieszając gotować jeszcze chwilę.

Może nie wygląda wspaniale ale smakuje nie najgorzej

Uwagi:

Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć skrobi kukurydzianej, efekt będzie ten sam.
Zamiast 4 łyżek kakao, można dać 2 łyżki kakao i 50g rozpuszczonej czekolady.
Dodając inne składniki można „wyczarować” inny smak np.: z karmelem, waniliowy czy owocowy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print