poniedziałek, 26 czerwca 2017

Deser jabłkowy z budyniem

Ten prosty i tani deser przygotujesz samodzielnie w domu i to w zaledwie pół godziny. Stanowi połączenia jabłkowego musu powstałego z rozgotowanych jabłek oraz z budyniu o smaku waniliowym. Deser nadaje się dla dzieci.

deser jabłkowy






Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 wanilia
  • Opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 500 ml mleka
  • Cukier w dowolne ilości (u mnie 6 łyżek do jabłek i 1 do budyniu)
  • Listki melisy (lub mięty) do przybrania

Zaczynamy od przygotowania jabłek, które musimy obrać, wydrążyć i pokroić na małe kawałki. Do garnka wrzucamy jabłka, dolewamy pół szklanki wody i cukier, po czym gotujemy przez około kwadrans. Jabłka powinny się rozpadać. Jeżeli są jeszcze twarde, wówczas można przedłużyć ich gotowanie o kolejne 5-10 minut.

 

Osobno gotujemy budyń, kierując się wskazówkami na opakowaniu.


Do pucharków nakładamy mus jabłkowy (odrobinę zostawiamy), który przykrywamy budyniem.
Na budyń nakładamy jeszcze po łyżce musu jabłkowego, po czy przybieramy świeżymi listkami.
Podajemy schłodzone.

 
 
 
 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print