środa, 10 października 2018

Cannelloni z ruskim farszem

Ostatnio robiłam pierogi ruskie, za którymi moja rodzina przepada. Jednak tym razem przesadziłam z ilością farszu, którego połowa została. Stąd też pomysł, by wykorzystać go jako farsz do nadziania rurek Cannelloni i zapieczenia ich w sosie śmietanowym.

Cannelloni z ruskim farszem

Sposobów wykorzystania farszu do pierogów ruskich jest więcej. Sama wykorzystywałam go do przygotowania leniwych ruskich, makaronu z farszem ruskim, a także jako leniwe placuszki.
Cannelloni z farszem ruskim może być nie tylko sposobem na wykorzystanie nadmiaru farszu, lecz również alternatywą dla osób, które nie lubią lepić pierogów. Dla tych, którzy lubią lepić pierogi
przepis na ruskie, a także na inne farsze mogą znaleźć we wpisie: Pierogi na słono.






Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 1 cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml śmietany
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka

Ziemniaki gotujemy, dokładnie tłuczemy i studzimy, po czym łączymy z rozdrobnionym twarogiem. Następnie dodajemy Ugotowane, utłuczone i wystudzone ziemniaki łączymy z przeciśniętym przez praskę serem oraz podsmażoną na oleju cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.


Makaronowe rurki napełniamy przygotowanym farszem i układamy w natłuszczonym olejem naczyniu do zapiekania.



Śmietanę mieszamy z mlekiem, roztrzepanymi jajkami oraz solą i pieprzem. Polewamy sosem rurki makaronu, przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.


Zapiekamy przez 25 do 30 minut. Gotowe, ułożone na talerzu możemy dodatkowo polać cebulką przysmażoną na maśle.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz