wtorek, 29 stycznia 2013

Pierogi na słono: 7 rodzajów farszu


Po słodkościach nadszedł czas na konkretne danie obiadowe. Pytanie, które dręczy często wiele kobiet stających przed kuchenką: co ugotować?
Mój wybór jest prosty – pierogi! 


Dlaczego? Po pierwsze jest to moje ulubione danie. Po drugie istnieje wiele rodzajów pierogów.
Mamy pierogi gotowane, smażone oraz pieczone. Po trzecie rozróżniamy pierogi w wersji słodkiej i słonej, a każda z nich to kilkadziesiąt odmian farszów, pozwalających na dowolną modyfikację i adaptację do własnych oczekiwań smakowych. Jest to potrawa, która zadowoli różne, nawet najwybredniejsze gusta.

Przepis na ciasto w wersji gotowanej znajduje się tutaj.


Pierogi ruskie:

Składniki nadzienia:
  • 250g twarogu
  • 600g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka tłuszczu (do podsmażenia cebuli)
  • sól
  • pieprz.

Umyte, obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przestudzić, obrać i przecisnąć przez maszynkę lub praskę. Można również bardzo dokładnie pognieść. Wymieszać z rozdrobnionym serem. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, wymieszać z serem i ziemniakami, dodać sól i pieprz.


Zagnieść ciasto i formować pierogi. Ugotować.
Podawać polane masłem, stopionym boczkiem lub słoniną, smażoną cebulką lub śmietaną.
Świetnie smakują również odsmażone na tłuszczu.


Inne słone nadzienia do pierogów:


Farsz do pierogów z mięsem:

  • 350g mielonego mięsa
  • 100g boczku
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 1/2szklanki bulionu
  • 1 łyżka tłuszczu (do podsmażenia)
  • sól, pieprz

Mięso, pokrojony drobno boczek, posiekaną cebulkę przesmażyć, a następnie poddusić razem z przyprawami w bulionie. Wymieszać, przestudzić i gotowe.

Do takiego podstawowego farszu możemy dodać inne dodatki np. czerwona fasolkę z puszki, chili, kukurydzę i otrzymamy pierogi mięsno-pikantne.

Farsz drobiowy:

  • 350g mięsa z kurczaka (gotowany lub pieczony)
  • 1 żółtko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny
  • 1/4 szklanki bulionu
  • 1 łyżka tłuszczu (do podsmażenia)
  • sól
  • pieprz

Mięso drobno siekamy lub mielimy, mieszamy z przyprawami, żółtkiem, bulionem, zieleniną oraz przesmażoną cebulą. Wymieszać.

Analogicznie robi się farsz z innych rodzajów mięs oraz z podrobów (płucka, nerki).

Pierogi z kiszoną kapustą:

  • 750g kiszonej kapusty
  • 2 cebule 80g masła
  • sól
  • pieprz

Kapustę obgotować pod przykryciem przez 30 minut. Następnie odparować wodę i posiekać. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Dodać kapustę i przyprawić. Dusić około 20 minut. Gotowe.

Analogicznie można przygotować farsz z kapusty słodkiej, zaś na wigilię wersję z kapustą i grzybami lub z samymi grzybami.

Pierogi z serem:

  • 500g twarogu
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • stopione masło lub śmietana do polania

Twaróg zemleć, dodać jajka i przyprawy do smaku. Wymieszać.

Pierogi z serem i kapustą:

  • 150g twarogu
  • 500g kapusty
  • 40g masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Kapustę przygotować jak do pierogów z kapustą. Dodać twaróg, wymieszać.


Pierogi z serem i kaszą jęczmienną:

  • 200g kaszy
  • 400g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

Ugotowaną kaszę wymiesza z twarogiem, dodać zrumieniona na maśle cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszać.

Pierogi mięsne polewamy tłuszczem, skwarkami lub sosami. Najlepsze to grzybowy lub mięsny. Pierogi mieszane możemy polać gęstą śmietaną.
Pierogi słone możemy również przykryć sosem beszamelowym i zapiec. Przed zapieczeniem posypać startym, żółtym serem.

Palce lizać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print