środa, 30 stycznia 2013

Leniwe placuszki


Leniwe placki składają się ze składników, których najczęściej używamy do stworzenia farszu do naszych ulubionych pierogów ruskich. Jest to również sposób na zagospodarowanie farszu pozostałego po tychże pierogach. Wtedy staja się rzeczywiście bardzo leniwe, gdyż poza panierowaniem i smażeniem już nic nie musimy z nimi robić.








Składniki:
  • 250g ziemniaków
  • 400g sera twarogowego
  • 120g mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Do panierowania:
mąka lub bułka tarta lub zmielone płatki kukurydziane lub dowolna inna panierka.

Ziemniaki ugotować, wystudzić, dokładnie rozgnieść (praska, maszynka) i wymieszać z rozdrobnionym twarogiem, dodać mąkę i jajka oraz przyprawy. Dobrze wyrobić. 


Z masy formować kotleciki, panierować w dowolnej panierce i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.


Placuszki można szybko przygotować z farszu, który pozostał po przygotowaniu ruskich pierogów. Można go oczywiście zjeść ale… można z nich przygotować szybko i łatwo ciepłą przekąskę.
W tym celu do pozostałej masy dodajemy jajko, i mąkę wyrabiamy na jednolite ciasto i postępujemy tak jak wyżej.

Uwaga!
Obsmażyć szybko z dwóch stron na rumiano a następnie zmniejszyć płomień i dosmażyć na małym ogniu, pod przykryciem.

Podawać ze śmietaną, sosami (pomidorowym lub pieczarkowym) z surówką lub bez dodatków. Dodatkowo do farszu, który nazwałabym podstawowym można dodać inne, swoje ulubione dodatki, takie jak: pieczarki, drobno pokrojona wędlina, gotowanego, pokrojonego drobno kurczaka, kukurydze lub fasolkę z puszki, zioła i wszystko co tylko lubicie.
Ograniczeniem jest w tym wypadku jedynie własna wyobraźnia.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print