niedziela, 2 września 2018

Domowe zapiekanki

Fast food może być zdrowy, pod warunkiem, że przygotujemy go w domu. Może zawierać warzywa, dodatki białkowe, co tylko chcemy. Mamy wówczas możliwość dopasowania dodatków do własnych upodobań i smaków.

domowe zapiekanki


Domowe zapiekanki to szybkie i nieskomplikowane danie, które uwielbiają dzieci i dorośli. Nadają się na przekąskę, obiad lub kolację. Jeżeli ktoś nie lubi kombinowanych zapiekanek, może
spróbować klasycznych zapiekanek z pieca.





  • Składniki:
  • 150 g boczek posiekany
  • 2 bagietki francuskie
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 4 średnie pieczarki

Rozgrzewamy piekarnik do 180 ° C. Przygotowujemy wszystkie składniki. Boczek kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z pieczarkami, które podsmażamy razem na patelni.


Bułki dzielimy na dowolnej długości kawałki i przekrawamy na połówki.


W misce mieszamy starty ser, śmietanę i jajka. Do masy dodajemy kukurydzę oraz przestudzone podsmażone pieczarki z boczkiem. Dodajemy sól i pieprz.



Na nasmarowanej olejem blasze układamy połówki bułek i nakładamy na wierzch masę z jajek i warzyw. Całość wsuwamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 20 minut.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz