sobota, 26 kwietnia 2014

Zapiekanki z pieca

Zapiekanki takie jadałam często w czasach, kiedy chodziłam do szkoły. Jak zamierzchłe były to czasy, niech świadczy to, że nie tylko był to szczyt luksusu, ale również jedyne obok hot dogów, jedzenie typu fast food.
Nie wiem czy to sentyment, czy tez chęć przypomnienia sobie tamtego smaku, skłonił mnie do próby jego odtworzenia. Bez względu na powód, efekt przedstawiam poniżej.



Składniki:


  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 250g startego sera typu Edam
  • 2 bułki paryskie
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona w proszku




Bułki przecięłam wzdłuż oraz pokroiłam na pojedyncze porcje, długości około 20cm.


Pieczarki oczyściłam i posiekałam. Cebulę obrałam i również posiekałam.
Na patelni rozgrzałam masło z oliwą i przysmażyłam cebulę. Następnie dorzuciłam pieczarki i wszystko dusiłam kilka minut.


Na każdym kawałku bagietki ułożyłam warstwę przesmażonych pieczarek oraz posypałam je serem oraz przyprawami.


Zapiekanki ułożyłam na blasze i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na okres 10-15 minut. Gdy ser się stopił i lekko przyrumienił, były gotowe.

Upieczone zapiekanki można polać keczupem.



Miłego powrotu do przeszłości życzę!


Przepis dodaję do akcji:


Smaki dzieciństwa Smaki dzieciństwa Pieczarkowy Tydzień 2014 Pieczarkowy Tydzień 2014

4 komentarze:

  1. Pychotka, nie wiem dlaczego nigdy jeszcze nie robiłam ich w domu, pora to zmienić. Zapraszam Cię do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie. Właśnie dołączyłam :)
      Pozdrawiam

      Usuń

Print