Sprawdzony przepis!

Pulpeciki z warzywami i kaszą bulgur

Uwielbiam dania jednogarnkowe za ich prostotę oraz szybkość przygotowania. Poza tym są zwykle pełnowartościowe, bogate w składniki odżywcze i kolorowe. Czego chcieć więcej od dania obiadowego?

pulpety z warzywami i kaszą bulgur

Taką potrawą są też pulpeciki mięsne duszone z warzywami i kaszą bulgur. Warzywa można dobierać według własnych upodobań, co daje możliwość różnych wariacji tego samego dania. Za każdym
razem możemy uzyskać inny smak i wygląd. Moja propozycja podana jest poniżej, a wy możecie z niej skorzystać lub stworzyć własną kompozycję smakową. Powodzenia!



Składniki pulpecików:
  • 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • Mąka do otaczania


Pozostałe składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • Pomidorki koktajlowe
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1 litr bulionu lub wody
  • Zielona pietruszka
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz


Przygotowania zaczynamy od przygotowania pulpecików. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przyprawy. Następnie dodajemy jajko, całość mieszamy i dobrze wyrabiamy, formując małe klopsiki. Uformowane kulki mięsne otaczamy w mące i smażymy na oleju na rumiano.


Cebule obieramy i kroimy w piórka. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Umyte pomidorki przekrawamy na połówki.
Do podsmażonych pulpecików dodajemy kolejno cebulę i pieczarki, podsmażając je, by cebula była szklista, a pieczarki puściły soki. Wtedy dorzucamy pomidorki i przyprawy.





Chwilę podsmażamy, po czym wsypujemy suchą kaszę bulgur i zalewamy bulionem. Powinien on przykryć kaszę oraz warzywa. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień i na malutkim dusimy, aż kasza wchłonie cały płyn i zmięknie. U mnie trwało to około 20 minut.




Pod koniec dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i podajemy.




Smacznego!