niedziela, 7 lipca 2019

Pyszne rogaliki bez masła i jaj

Smaczne, puszyste rogaliki, w których nie ma ani jajek, ani masła, za to pozostałe składniki zostały zminimalizowane do niezbędnego minimum. Mimo to rogaliki są pyszne i nie można się im oprzeć.

rogaliki bez masła i jaj

Najlepiej sprawdzić to osobiście. Można też nadziać je dowolnym nadzieniem: orzechowym, czekoladowym lub dżemem. Ja pozostawiłam bez nadzienia, ale za to upieczone rogaliki
polukrowałam. Można je również opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego. To idealna przekąska, którą można zabrać ze sobą, podać do kawy lub zjeść na śniadanie.
Z podanych poniżej składników wyszło 8 sztuk, średniej wielkości rogalików.

Składniki:


  • 130 g mąki pszennej
  • 140 g mąki typu 00
  • 60 g brązowego cukru
  • 140 ml mleka
  • 12 g drożdży
  • 30 g oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki soli

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, olej, mleko i drożdże, dodajemy sól i całość zagniatamy. Możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, przynajmniej przez kilka minut, gdyż wówczas rogaliki będą pulchniejsze.
Zagniecione ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.



Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy ciasto, formujemy okrąg i dzielimy je na 8 równych trójkątów. W tym momencie możemy dodać nadzienie lub zwinąć rogaliki bez nadzienia.
Uformowane rogaliki układamy na blasze w taki sposób, aby się nie stykały, po czym odstawiamy je w ciepłe miejsce, by wyrosły.




Następnie powierzchnię rogalików smarujemy mlekiem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.


Jeżeli chcemy polukrować, wówczas musimy poczekać, aby przestygły. Podajemy je po wystudzeniu.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz