niedziela, 14 lipca 2019

Kurczak w piekarniku z ryżem i warzywami

Soczysty kurczak w piekarniku ze smacznym ryżem i warzywami. Kompletne, lekkie i zdrowe danie, które zadowoli różne gusta. To propozycja idealna dla każdego, kto nie lubi spędzać w kuchni godzin i pilnować jedzenia w garnkach. Poza okresem przygotowawczym większość robi się sama.

Kurczak w piekarniku z ryżem i warzywami

Poza tym danie jest proste do przygotowania, zdrowe i wyjątkowo smaczne. świetnie komponuje się
podane z gęstym, zimnym jogurtem. Możesz nim nakarmić cztery głodne osoby lub nawet sześć, o umiarkowanym apetycie. Jeżeli cię przekonałam, to zabieraj się do pracy!


Składniki:

  • 1 cały kurczak podzielony na części
  • 250 g ryżu (u mnie Basmati)
  • 2 pory
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 mała kapusta lub pół średniej
  • 2 ząbki czosnku
  • Zielony koperek
  • Zielona pietruszka
  • Oliwa
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka sproszkowana

Kurczaka dzielimy na porcje, u mnie na ćwiartki, ale można podzielić dowolnie. Następnie myjemy go i wkładamy do marynaty złożonej z oliwy, cytryny, czosnku, soli, pieprzu i papryki.


Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojone w plasterki pory, aż będą szkliste. W międzyczasie czyścimy pozostałe warzywa. Kapustę siekamy i dodajemy do porów. Następnie dodajemy obrane i starte marchewki i selera oraz przyprawy. Smażymy wszystko razem przez 3-4 minuty, po czym dodajemy sok z cytryny.






Na wysmarowaną oliwą blaszkę wysypujemy ryż, na to układamy warzywa oraz kawałki kurczaka. Wszystko zalewamy wodą, tak, by przykrywała ryż, pieczarki oraz częściowo kurczaka.




Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w 180 stopniach, przez godzinę do półtorej godziny w zależności od wielkości kawałków kurczaka. Pod koniec pieczenia możemy odkryć blaszkę, by kurczak się zarumienił. Podajemy na ciepło.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz