środa, 17 kwietnia 2019

Sałatka wiosenna z rzeżuchą

Wiosenna aura, lżejsze ubrania oraz zbliżające się święta wielkanocne stwarzają okazję, by zmienić nawyki żywieniowe i zacząć jeść lżej. Bogactwo pokazujących się roślin zielonych, możliwość wyhodowania własnych ziół, siewek i kiełków, pozwalają przygotować wiele zdrowych sałatek.

sałatka wiosenna

Moja ulubioną sałatką jest tradycyjna sałatka wiosenna mojej mamy. Jednak odchodząc od domowej tradycji, przygotowałam sałatkę, która zawiera moje ulubione warzywa i dodatki. Każdy

z nas może skomponować własną wiosenną sałatkę lub wykorzystać poniższy pomysł. A wszystko dla zdrowia i urody 😉



Składniki sałatki:

  • 1 sałata strzępiasta
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • Szczypiorek
  • Zielona cebulka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Rzeżucha

Składniki sosu:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz szczypta cukru

Sałatę umyć, osuszyć i podrzeć na drobniejsze kawałki. Umyte rzodkiewki pokroić na plasterki. Ogórka obrać i pokroić na plasterki Zieloną cebulkę i szczypiorek, po umyciu, posiekać. Ugotowane jajka obrać i pokroić w plasterki. Przygotować sos poprzez zmieszanie wszystkich składników.
W misce układamy wszystkie składniki, posypujemy rzeżuchą oraz polewamy sosem. Wszystko delikatnie mieszamy, a na koniec jeszcze posypujemy rzeżuchą.


 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz