środa, 6 marca 2019

Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem

Dzisiaj Śledzik, czyli ostatni dzień karnawału. To czas największych zabaw, ale również czas jedzenia ryb, które symbolizują nadchodzący Post. Jeżeli więc chcecie, by tradycji stało się zadość, spróbujcie dziś śledzika, możecie zjeść go w różnej postaci, także w sałatce.

sałatka śledziowa z groszkiem

Taka właśnie smaczną, pożywna i łatwą do wykonania sałatkę wam proponuję. Nie wymaga ona
wielkich umiejętności, jest tania i szybka do przygotowania.



Składniki:
  • 500 g matiasów w zalewie
  • 500 g zielonego groszku
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • 5 jajek na twardo
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 -3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Śledzie osączyć z zalewy i pokroić na kawałki dowolnej wielkości.


Groszek i jajka ugotować. Groszek odcedzić i ostudzić, jajka obrać i pokroić drobno. Cebulę pokroić w piórka, posypać szczypta cukru i wygnieść. Zieloną cebulkę posiekać, odłożyć cześć do posypania potrawy, a resztę dodać do cebuli.


Ugotowany i przestudzony groszek dodać do miski z cebulą i zieloną cebulką.


Dodać posiekane jajka, śledzie, jogurt, majonez i przyprawy.




Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Podawać z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz