czwartek, 14 marca 2019

Ciastka francuskie z jabłkami

Jeżeli nie macie czasu, pomysłu na deser lub ochoty na długie stanie w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla was. Szybkie do przygotowania, bardzo łatwe, z wykorzystaniem dostępnego w handlu ciasta francuskiego mrożonego. To deser, który możesz zabrać ze sobą do szkoły lub pracy, albo którym możesz poczęstować niespodziewanych gości.

ciasteczka francuskie z jabłkami

Dla wielbicieli jabłek lub ciasta francuskiego to pomysł niemal doskonały i smaczna, słodka
przekąska. Zapraszam do wypróbowania, a na pewno będziecie do niej wracać.




Składniki:
  • ½ opakowania ciasta francuskiego (1 arkusz)
  • 1 kg jabłek (waga przed obraniem)
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczka cynamonu
  • 30 g masła
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Następnie przekładamy je do garnka, dolewamy 2 -3 łyżki wody, masło, cukier i dusimy, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wtedy do jabłek dodajemy mąkę i mieszając, gotujemy jeszcze przez minutę.
Ciasto francuskie rozmrażamy, układamy na blasze do pieczenia i kroimy w kwadraty. Na każdym kładziemy 1-2 łyżki masy jabłkowej i zawijamy w ruloniki, których końce zawijamy po spód. Każde ciasteczko z góry lekko nacinamy ostrym nożem i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 15 minut. Podajemy zarówno na ciepło, jak i na zimno.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz