czwartek, 7 lutego 2019

Sałatka śledziowo-ziemniaczana

Sałatki możemy, a nawet powinniśmy jeść przez cały rok. Różnią się one składnikami, które w zimie są bardziej sycące, jak makaron, ziemniaki czy kasze. Do tego zielone oraz białkowe dodatki i mamy pełnowartościowe danie. Może ono zastąpić obiad lub kolację albo stanowić poczęstunek dla gości.

sałatka śledziowa

Przygotowanie tej sałatki jest bardzo proste, nie zajmuje również dużo czasu. Można do jej przygotowania wykorzystać pozostawione z obiadu ziemniaki, pod warunkiem, że nie zostały
pogniecione.





Składniki:
  • 400 g ziemniaków
  • 4 duże filety śledziowe marynowane
  • 2 jajka na twardo
  • Pęczek zielonej cebulki
  • Trochę zielonej pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Mały słoiczek majonezu

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Pozostawiamy do przestygnięcia, po czym obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i również kroimy w kostkę. Filety śledziowe osączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Zieloną cebulkę myjemy i siekamy. W misce łączymy ze sobą ziemniaki, śledzie, jajka i zieloną cebulkę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz