niedziela, 10 lutego 2019

Laski z ciasta francuskiego z boczkiem i serem

Karnawał nadal trwa, a więc i czas szybkich przekąsem. Laseczki z ciasta francuskiego są nie tylko łatwe i szybkie do przygotowania, ale stwarzają również możliwość różnych interpretacji. Jedną z nich jest poniższa, wytrawna propozycja, czyli z boczkiem i serem.

z ciasta francuskiego

Laseczki te można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do ich przygotowania nie potrzeba większych umiejętności ani doświadczenia. Wykorzystując gotowe ciasto francuskie, przygotujemy
te ciekawe przekąski, w mniej niż pół godziny.





Składniki na 16 sztuk:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 100 g sera kremowego typu Philadelphia
  • 100 g boczku w cienkich plasterkach
  • 100 g żółtego sera w plasterkach

Ciasto francuskie rozmrażamy, otwieramy i delikatnie rozwałkowujemy. Następnie na powierzchni ciasta rozsmarowujemy kremowy serek. Na połowie arkusza układamy plasterki żółtego sera, a na nich plasterki boczku.





Arkusz składamy na pół i nacinamy w paski o grubości około półtora centymetra. Każdy paseczek skręcamy wokół własnej osi i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.




Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż nabiorą rumianej barwy. Możemy spożywać je na ciepło lub na zimno z dowolnymi sosami.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz