wtorek, 15 stycznia 2019

Muffiny serowe z boczkiem i szpinakiem

Muffiny wytrawne to świetny pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Podane z sosami stanowią doskonałe wypełnienie imprezowego stołu. Ich forma sprawia, że nadają się do przyjęć organizowanych na stojąco, gdyż do ich podania nie potrzebujesz talerzyków.

wytrawne muffiny

Dlatego podanie takich mufinów jest dobrym rozwiązaniem na młodzieżowe domówki i prywatki, a także inne kameralne przyjęcia organizowane m.in. w karnawale. Do ich przygotowania nie potrzeba wielkich umiejętności, a składniki można dowolnie zmieniać, dobierając te, które nam smakują.




Składniki:
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka 250 ml mleka
  • 150 g masła
  • 3 garście szpinaku
  • 100 g boczku w plasterkach
  • 200 g twardego, żółtego sera (u mnie Graviera)
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka wędzona w proszku

Mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami wymieszać. Szpinak posiekać. Plasterki boczku pokrój i przesmaż i dodaj masło, by się rozpuściło. Jajka rozbełtaj z mlekiem.




Mąkę z przyprawami wymieszaj z masą jajeczną. Dodaj szpinak, starty na tarce ser oraz wysmażony i przestudzony boczek z masłem. Wymieszaj.





Masę nałóż do papilotek, najlepiej silikonowych, do ¾ wysokości i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 25 minut. Podawaj na zimno, same lub z sosami.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz