niedziela, 6 stycznia 2019

Boczek faszerowany mięsem

Pyszny boczek faszerowany masą mięsną stanowić może główny punkt świątecznego lub uroczystego obiadu. Może też być dodatkiem do pieczywa lub do innych potraw warzywnych,

boczek faszerowany

lub sałatek. Na pewno jest smaczny, a przy tym efektowny, dlatego warto od czasu do czasu
poświęcić nieco czasu na jego przygotowanie.




Składniki:
  • 1500 g surowego boczku
  • 250 g mielonej karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ bułki
  • ½ cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • Suszone oregano
  • Sól
  • Pieprz

Mięso rozcinamy na prostokątny płat i posypujemy solą, pieprzem, suszonym oregano oraz roztartym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.


Bułkę moczymy w wodzie i dobrze odciskamy, po czym dodajemy do mielonego mięsa, razem z jajkiem, posiekaną cebulą, musztardą oraz przyprawami.


Całość dokładnie mieszamy i rozkładamy na mięsie, po czym zwijamy w rulon i obwiązujemy sznurkiem. Jeżeli mamy, możemy roladę włożyć do siatki wędliniarskiej.



Roladę wkładamy do naczynia do zapiekania, podlewamy szklanką wody, przykrywamy i zapiekamy przez półtorej godziny w 180 stopniach. Następnie odkrywamy i dopiekamy przez 20-30 minut, aby miasto ładnie się zarumieniło.


Z upieczonego mięsa ściągamy sznurek, po czym kroimy go na plastry lub pozwalamy mu przestygnąć i po stężeniu w lodówce wykorzystujemy do obłożenia pieczywa.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz