niedziela, 2 grudnia 2018

Sałatka ryżowa Anki

Sałatka Anki to sałatka ryżowa, niezwykle prosta i niebywale smaczna. Przygotowuję ją od lat, a przepis pochodzi z małej książeczki „Nastolatki przyjmują gości”. Mniej więcej od tamtego też czasu ją przygotowuję, jedynie lekko zmodyfikowaną.

sałatka ryżowa

Towarzyszyła nam na wielu rodzinnych imprezach oraz na co dzień, jako samodzielny posiłek.
Jej przygotowanie jest banalnie łatwe, natomiast smak zadowoli różne gusta. Może być podawana
samodzielnie lub stanowić dodatek do mięsa. Naprawdę serdecznie ją polecam.



Składniki:
  • Szklanka suchego ryżu
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 ogórki konserwowe
  • Zielona pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • Majonez
  • Sól
  • Pieprz

Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy drobno i smażymy na maśle. Studzimy i dodajemy do ryżu. Cebule obieramy i siekamy. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Zieleninę siekamy.





Do ryżu i pieczarek dodajemy cebulę, ogórki i połowę zieleniny. Dodajemy majonez, według uznania. Przyprawiamy do smaku i mieszamy. Podajemy posypaną pozostałą zieloną pietruszką. Smaczna zarówno od razu, jak i też po schłodzeniu w lodówce.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz