poniedziałek, 17 grudnia 2018

Potrawka ziemniaczana

Smaczna, pożywna i gorąca potrawka ziemniaczana to idealne danie na jesienno–zimowe dni. Przygotowuje się ją stosunkowo szybko, jest łatwa do wykonania, nawet dla niezbyt mocno czujących się w kuchni. Wszystko przygotujemy w jednym garnku, co jest bardzo wygodne.

potrawka ziemniaczana

Ziemniaki stanowią trzon tej potrawki. Pozostałe warzywa można komponować dowolnie, jednak u mnie w domu od ponad dwudziestu lat przygotowuje się go z podanych niżej składników,
niezmiennie w takiej samej, niezmienionej formie. I wszystkim smakuje, więc może posmakuje również tobie i twojej rodzinie.




Składniki:
1 kg ziemniaków
4 cebule
2 zielone papryki
½ kg pomidorów
Zielona pietruszka
4 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Olej
Woda lub bulion

Przygotowujemy wszystkie składniki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy na większe kawałki. Paprykę czyścimy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kostkę. Sparzone pomidory obieramy i kroimy w kostkę.






W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy kolejno cebulę, paprykę, ziemniaki i pomidory. Wszystko solimy, mieszamy i podlewamy wodą lub bulionem, tak, by lekko przykryło warzywa. Dusimy przez 45 minut, po czym dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Dusimy przez kolejne 10 – 15 minut.




Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, lub smażonej kiełbaski.


Smacznego!


Przepis dodaję do akcji:


335 lat ziemniaka na polskiej ziemi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz