piątek, 28 grudnia 2018

Keks świąteczny angielski

Keks angielski to ciasto, które długo zachowuje swoją świeżość. Dlatego można przygotować go już na kilka dni przed świętami, a wytrzyma jeszcze okres poświąteczny. Jest to ciasto stosunkowo proste do wykonania, niepracochłonne, a smaczne.

keks

Jeżeli masz za dużo bakalii, a nie masz pomysłu na ich wykorzystanie, to zrób keks angielski lub jeśli

wolisz rodzimą odmianę, czyli cwibak.




Składniki:
  • 250 g rodzynków sułtańskich
  • 250 g suszonych owoców
  • 180 ml rumu (lub innego mocnego alkoholu)
  • 250 ml mocnej herbaty
  • 250 g brązowego cukru
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 500 g mąki
Owoce suszone pokroić i razem z rodzynkami włożyć do miski. Zasypać je cukrem, dolać mocnej, ostudzonej herbaty oraz alkohol. Wszystko wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić do następnego dnia.

 

Następnie dodać rozbełtane jajka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia, podłużnej keksówki i piec w temperaturze 180 stopni, przez około godzinę. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem i gotowe.


 
 
 
 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz