sobota, 24 listopada 2018

Ucierane ciasto z jabłkami

Lubię ucierane ciasta, gdyż nie wymagają dużo pracy i zawsze się udają. Są też idealnym podwieczorkiem dla dzieci lub poczęstunkiem do filiżanki kawy. Można je piec same lub z dodatkiem owoców. Dzisiejsze postanowiłam zrobić z przecierem jabłkowym, przygotowanym samodzielnie, poprzez odparowanie startych jabłek.

jabłecznik

Jeżeli nie masz czasu, a masz ochotę zjeść smaczne domowe ciasto, wtedy ten przepis może okazać
się dla ciebie idealnym.




Składniki ciasta:
  • 5 dużych jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Okrągłą blaszkę wykładamy papierem i smarujemy tłuszczem. Mikserem mieszamy masło z cukrem pudrem, po czym dodajemy stopione i przestudzone masło, jajka, po jednym, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Połowę ciasta wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.



Składniki nadzienia:
  • 5 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • ¼ szklanki wody

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, dodajemy sok cytrynowy i cukier, po czym gotujemy, mieszając, aż częściowo odparują. Wówczas wlewamy rozpuszczoną w wodzie skrobię i mieszamy nadal, przez kilka minut. Pozostawiamy do przestudzenia.

 


Na podpieczone ciasto wykładamy jabłkowe nadzienie, a na wierzch wlewamy pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 40 minut. Upieczone i przestudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

 
 
 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz