poniedziałek, 19 listopada 2018

Pulpeciki drobiowe w sosie śmietanowym

Smaczny posiłek nie wymaga drogich produktów ani długiego stania przy kuchni. Niekiedy wystarczy trochę chęci, odrobinę uwagi i szczypta przypraw, by wyczarować smaczny, pożywny i lekki posiłek dla całej rodziny.

pulpety drobiowe w sosie śmietanowym z makaronem

Takim posiłkiem są między innymi pulpeciki przygotowane z mielonego mięsa drobiowego, w lekkim śmietanowym sosie, podany z makaronem orzo w towarzystwie korniszonów lub jeżeli ktoś
woli, z ryżem i surówką.



Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 jajko
  • 2 małe bułeczki typu kajzerka
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Wędzona papryka
  • Mąka do otaczania
  • Olej do smażenia
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietany
  • 100 ml mleka

Mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśnięte bułeczki, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, po czym wyrabiamy wszystko na jednorodną masę.


Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki, które otaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.


Usmażone pulpeciki przekładamy do garnka i zalewamy litrem bulionu drobiowego i gotujemy przez 20 minut.

 

2 łyżki mąki mieszamy z połową szklanki mleka i mieszaniną tą zagęszczamy wywar. Gotujemy przez 5 minut, po czym dolewamy śmietanę i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.


Podajemy z makaronem orzo i z warzywami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz