sobota, 3 listopada 2018

Mleczna kanapka

Mleczna kanapka to smaczna przekąska, którą pokocha twoje dziecko, a także ty, pod warunkiem, że jesteś łasuchem. To pyszny deser odpowiedni na podwieczorek lub przekąska, którą można zabrać do szkoły lub do pracy, jako dodatek do drugiego śniadania.

mleczna kanapka

Wykonanie nie jest trudne, a ewentualny czas poświęcony na jej przygotowanie zostanie nam
wynagrodzony smakiem.





Składniki ciasta:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę. W międzyczasie przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia. Zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce mąk do masy jajecznej. Łyżkę kawy rozpuszczalnej, rozpuszczamy w odrobinie wody i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto wsuwamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez 25 minut.



Składniki kremu:
  • ½ szklanki mleka
  • Laska wanilii
  • 2 szklanki pełnego mleka w proszku
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 250 g masła

Mleko gotujemy z laską wanilii, po czym studzimy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę, do której powoli dodajemy waniliowe mleko i ucieramy. Do masy dodajemy mleko w proszku i nadal ucieramy do uzyskania gładkiej masy.



Przestudzone ciasto kroimy w poprzek na dwa blaty. Na jednym z nich rozsmarowujemy masę mleczną i przykrywamy drugim blatem. Całość wstawiamy do lodówki, a gdy stężeje, kroimy na prostokąty.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz