wtorek, 27 listopada 2018

Kluski kładzione - przepis podstawowy

Kluski są bardzo popularne w kuchni polskiej. Można je przygotowywać z różnego rodzaju mąk, z dodatkiem jajek lub bez nich. Kluski kładzione to klasyka, którą podawać można jako samodzielne danie, okraszone masłem, bułką tartą, boczkiem, cebulką, polane sosem lub posypane żółtym serem.

kluski kładzione z boczkiem i cebulą

Kluseczki te mogą również stanowić dodatek do zup, drobiu, mięsa, ryb duszonych i podawanych z sosem. Można je również podać na słodko z konfiturami, z jogurtem lub śmietaną albo ze słodkim sosem np. owocowym. Potrawa ta cieszy się u mnie w domu pewnym sentymentem, dlatego co
pewien czas wraca do menu, by odświeżyć wspomnienia.




Składniki dla 4 osób:
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • Sól
  • Woda

Do okraszenia:

  • Cebula
  • Boczek
  • pieprz

Do przesianej mąki wbijamy jajko, dodajemy sól i wlewamy wodę, mieszając, aby ciasto można było nabierać łyżką. Mieszamy, tak długo, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza.
Następnie nabieramy metalową łyżką niewielkie ilości ciasta, formując kluski i kładziemy je na osoloną, gotująca się wodę. Mieszamy delikatnie i gotujemy kluseczki we wrzątku, 3 -4 minuty od czasu, aż wypłyną. Wyciągamy łyżką cedzakową, osączamy i używamy zgodnie z przeznaczeniem.
Kluski możemy podać okraszone przysmażonym boczkiem z cebulą. W tym celu musimy w miarę tłusty boczek pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na patelni. Następnie do podsmażonego boczku dodajemy posiekaną drobno cebulę i podsmażamy razem, aby cebula zrobiła się szklista. Całość oprószamy pieprzem, mieszamy i polewamy kluseczki. Podajemy od razu.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz