czwartek, 4 października 2018

Maczanka krakowska

Maczanka krakowska to tradycyjna potrawa krakowska, którą i dzisiaj spróbować można w niektórych restauracjach na krakowskim Kazimierzu. To danie proste, jednak bardzo smaczne, a jego korzenie sięgają XVII wieku, kiedy to maczanka stanowiła pożywienie krakowskich dorożkarzy.

maczanka krakowska

Następnie trafiła na salony i do wykwintnych restauracji, gdzie zaczęto podawać ją na talerzu i obficie polewać sosem. W sosie tym maczano bułkę, stąd też wzięła się nazwa dania.





Podstawę dania stanowi dobrze zamarynowane mięso (schab lub karkówka), które następnie duszone jest w sosie z dużą ilością cebuli i podawane w dużej bułce, wraz z gęstym, aromatycznym sosem. Maczanka to pyszne, sycące danie, które każdy powinien, chociaż raz spróbować.

Składniki:

  • ½ g schabu bez kości
  • ½ litra bulionu
  • 4 bułki
  • 2 łyżki tłuszczu (smalec, olej, masło)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Kminek
  • Sproszkowana papryka
  • sól
  • pieprz
  • mąka

Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem. Odstawiamy do lodówki na co najmniej dwanaście godzin w szczelnym, zafoliowanym naczyniu.
Następnego dnia mięso kroimy na plastry, dobrze rozbijamy, oprószamy mąką i smażymy na gorącym tłuszczu, dodając w międzyczasie pokrojoną w półplasterki cebulę i przyprawy. Następnie podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 40 minut.





Pod koniec duszenia dodajemy posiekany czosnek i zagęszczamy mąką z wodą.
Mięso układamy na połówce bułki, przykrywamy drugą połówką, a całość obficie polewamy gęstym sosem.





 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz