niedziela, 21 października 2018

Francuskie babeczki z bitą śmietaną

Babeczki z bitą śmietaną powstały jako produkt uboczny podczas przygotowywania rurek z kremem. Wykorzystałam do niego takie same składniki, uzyskując równie łatwy, a na dodatek wyjątkowo smaczny deser. W tej formie mieści się o wiele więcej pysznej bitej śmietany.

babeczki z bitą śmietaną

Do przygotowania babeczek wykorzystałam stare, metalowe foremki, chcąc uzyskać formę babeczki. Jednak ciasto wyrosło, a puchnąc, utworzyło coś w rodzaju kuli, tak że po przekrojeniu i napełnieniu
nadzieniem uzyskaliśmy coś na kształt ptysiów z ciasta francuskiego, zamiast z parzonego.



Jeżeli chcecie, to możecie do napełnienia użyć dowolnego kremu lub do śmietany dodać owoce. Ja zostawiłam to w formie najprostszej.

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 ml kremówki 36%
  • cukier puder
  • masło do posmarowania foremek

Ciasto francuskie rozmrażamy, po czym wycinamy z niego kółka dopasowane wielkością do średnicy foremek. Kółkami tymi wylepiamy wcześniej wysmarowane masłem foremki.



 




Foremki umieszczamy w piekarniku i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 do 20 minut. Wyciągamy je z foremek, gdy są jeszcze ciepłe i studzimy.



Ubijamy bitą śmietanę na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder do smaku. Opcjonalnie możemy dodać do śmietanki wanilię.

Przestudzone przekrawamy na pół i wypełniamy bitą śmietaną, a po wierzchu oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz