niedziela, 30 września 2018

Ogórki faszerowane mięsem

Ogórki faszerowane mięsem to efekt eksperymentu, który powstał w wyniku pozostałości mięsa po faszerowaniu innych warzyw. Stąd też w przepisie tak niewielkie ilości, wynikające z faktu, że było to tzw. danie resztkowe, jednakże pełnowartościowe.

ogórki faszerowane


Nie wymaga ono wielkich umiejętności ani skomplikowanych składników. Przygotowuje się je szybko, gdyż ogórki nie wymagają długiego pieczenia. Dlatego, jeżeli szukacie przepisu na szybki
obiad, ciepłą kolację lub przekąskę, to jest to propozycja niemal idealna.





Składniki dla 2 osób:
  • 3 duże ogórki
  • 100 g mielonego mięsa wołowego
  • ½ cebuli
  • ½ puszki krojonych pomidorów
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki ryżu
  • Pieprz
  • Sól

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso i przysmażamy. Następnie dodajemy przyprawy, ryż oraz krojone pomidory z puszki. Zmniejszamy płomień i dusimy na małym ogniu przez co najmniej kwadrans.
Ogórki obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy nasionka i napełniamy ogórkowe łódeczki przygotowanym farszem. Układamy ogórki w naczyniu do zapiekania, wlewamy kubek wody i trochę oleju, po czym wsuwamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na 20-30 minut. Podajemy na gorąco.






Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz