sobota, 15 września 2018

Jajecznica z kurkami

Dzisiaj mam dla was propozycję śniadania, prostego, lecz równocześnie wykwintnego, czyli jajecznicę ze świeżymi kurkami. Danie pożywne i smaczne, idealne na niedzielne śniadanie. Kurki, a właściwie pieprznik jadalny to grzyb leśny o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Można go gotować, dusić, smażyć, marynować, a po obgotowaniu i przestudzeniu, również mrozić.


jajecznica z kurkami

Kurki są niskokaloryczne, pełne witamin i składników mineralnych. Zawierają też spora ilość błonnika. Niestety błonnik ten jest ciężkostrawny, dlatego lepiej nie serwować tych grzybów małym
dzieciom.  Gotowi, to zapraszam na śniadanie. Danie według przepisu i przygotowane przez moją siostrę :)






Składniki: (na 1 osobę)
  • 1 mała cebulka
  • 100 g świeżych kurek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła lub olej (według uznania)
  • Sól
  • Pieprz

Kurki czyścimy i drobno kroimy. Cebulę obieramy i siekamy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, aż się lekko zeszkli, po czym dodajemy grzyby. Wszystko razem dusimy przez kilka minut, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie wbijamy jajka, mieszamy i chwile smażymy, aby białko się ścięło. Podajemy na gorąco z pieczywem.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz