wtorek, 25 września 2018

Domowa musztarda miodowa

Musztarda to przyprawa obecna niemal w każdej kuchni. Ma ona swoich zwolenników, którzy doceniają jej zalety: niską zawartość kalorii, bogactwo witamin oraz minerałów, a wszystko dzięki nasionom gorczycy, które stanowią bazę tego popularnego sosu.

musztarda domowa

Nasiona gorczycy zawierają cały komplet witamin z grupy B oraz witaminę E, nazywaną witaminą młodości. Prócz tego ma w swym składzie wiele minerałów: magnez, wapń, żelazo, cynk, selen oraz miedź. Gorczyca ma gorzki smak, który zawdzięcza zawartej w niej synapinie, będącej silnym
antyoksydantem. Dlatego też musztarda oprócz właściwości smakowych ma szereg właściwości zdrowotnych. Idealnie wspomaga pracę układu pokarmowego, pomaga trawić tłuszcze, obniża ciśnienie krwi oraz wspomaga układ odpornościowy. Dzięki zawartym w gorczycy związkom siarki, musztarda wspomaga wątrobę w procesie odtruwania organizmu. Argumentów, by jeść musztardę, jest dużo więcej, ale ww. są wystarczające.





Oczywiście jak zawsze masz wybór i możesz wybierać pomiędzy musztardą sklepową lub domową. Przygotowanie musztardy w domu jest sprawą banalnie prostą, a smak możesz dopasować do własnych upodobań. Przygotowując musztardę w domu, możesz kontrolować stopień rozdrobnienia ziaren, słoność lub słodkość oraz konsystencję. I przede wszystkim wiesz, co jesz.
Do jej przygotowania potrzebujesz właściwie jedynie ziaren gorczycy, do wyboru żółtej, czarnej lub sarepskiej. Ja użyłam ziaren białej gorczycy.

Składniki:
  • 90 g nasion gorczycy białej
  • 60 ml octu winnego
  • 60 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • ½ szklanka wody

Nasiona gorczycy zalewamy 60 ml wody oraz octem, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na dwa dni. Gdy gorczyca napęcznieje oraz wchłonie cały płyn, wówczas jest gotowa do mielenia.


W tym celu przekładamy ją do blendera kielichowego, dodajemy sól, miód oraz połowę odmierzonej wody. Miksujemy, sprawdzając konsystencję musztardy oraz dolewamy porcjami pozostałą wodę, by uzyskać odpowiednią konsystencję.
 
 


Następnie przekładamy musztardę do słoiczka, zamykamy i odstawiamy na 10 do 14 dni, by się przegryzła. Po tym czasie możemy skontrolować smak i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Gotową musztardę przechowujemy w lodówce.

 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz