niedziela, 19 sierpnia 2018

Torcik z kremem jogurtowym i czekoladową polewą

Zwykle przygotowuję wszystko sama, ale upały dały mi się tak we znaki, że postanowiłam skorzystać z półproduktów. Nie miałam sił siedzieć w gorącej kuchni, gdy za oknem żar, a okazja niejako przymusza do działania. W końcu tradycji musiało się stać zadość.

torcik czekoladowy z kremem jogurtowym

Taki torcik można przygotować nie tylko z powodu jakieś okazji, ale zupełnie bez okazji, na niedzielę, na podwieczorek lub przyjęcie gości. Wykorzystując gotowe blaty, czas przygotowania
skraca się niemal o połowę.






Składniki:

  • 1 opakowanie blatów tortowych ciemnych
  • 800 g jogurtu naturalnego greckiego 10%
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki galaretki (u mnie bananowej) + 3 łyżki wody
  • Ciemna kuwertura 200 g
  • Kilka ciastek oreo (do dekoracji)
  • ½ szklanki letniej herbaty + 2 łyżki koniaku

Najważniejsze jest przygotowanie kremu. W kilku łyżkach gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do przestudzenia. Jogurt naturalny ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, do której powoli dodajemy przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w wodzie.
Blaty nasączamy pojedynczo ponczem zrobionym z herbaty i koniaku, po czym przekładamy kremem. Warto zrobić to w tortownicy, by krem nie wyciekał na boki. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki, by stężała masa.
Kuwerturę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią tort. Naokoło układamy połówki ciastek oreo. Całość ponownie wstawiamy do lodówki, by stężało.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz