czwartek, 9 sierpnia 2018

Francuskie tosty z serkami smakowymi

Mam dla was świetną propozycję na śniadanie lub kolację. To sycące danie, które można przygotować na raty. Serki można przygotować wcześniej, a na koniec usmażyć puszyste tosty, które można podawać na ciepło.



Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 250 g fety
  • 1 pomidor
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • Pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • Czerwona papryka w proszku
  • Szczypta gałki muszkatołowej.




Na początek przygotowujemy serki. W tym celu ser rozdrabniamy, np. krusząc lub ścierając na tarce. Pomidor parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę. Umytą i osuszoną zieloną cebulkę drobno kroimy i delikatnie oprószamy solą. Następnie dzielimy ser na dwie części i do jednej dodajemy pomidora i paprykę w proszku oraz trochę pieprzu, a do drugiej cebulkę i odrobinę pieprzu. Mieszamy i odstawiamy.




Mleko roztrzepujemy z jajkiem solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W uzyskanej mieszaninie moczymy kromki chleba i smażymy na oleju na jasnobrązowy kolor.
Usmażone tosty podajemy z przygotowanymi serkami.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz