sobota, 4 sierpnia 2018

Drożdżówki z cebulą

Świetne, tanie i smaczne drożdżówki, które przygotujesz szybko i bez problemów. Podać je możesz jako dodatek do czerwonego barszczu lub zabrać ze sobą na piknik. Komponują się również z piwem jak zakąska lub jako wytrawna przekąska.

drożdżówki z cebulą

Możesz posypać je swoimi ulubionymi przyprawami lub odrobiną startego żółtego sera. Możesz też
pozostawić tak jak w poniższym przepisie. Są po prostu smaczne!






Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mleko
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • ½ kg białej cebuli
  • Sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • żółtko do posmarowania

Mąkę, drożdże, cukier i sól umieszczamy w misce. Następnie dolewając letnie mleko, zagniatamy elastyczne ciasto, do którego pod koniec dodajemy 2 łyżeczki oleju. Ciasto odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce by podrosło.

 

Cebule obieramy i kroimy w pół plasterki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i podsmażamy, aby stałe się szkliste. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie, po czym dzielimy na kulki. Każdą z nich rozwałkowujemy na niewielki placuszek ze wgłębieniem w środku. Do środka nakładamy cebulę, a boki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z 1 łyżką wody.

 

Drożdżówki odstawiamy do ponownego podrośnięcia na blasze, na około pół godziny. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 minut, do zrumienienia.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz