czwartek, 16 sierpnia 2018

Bakłażany faszerowane pieczarkami i serem

Bakłażany faszerowane to bardzo smaczna potrawa, dająca możliwość wielu modyfikacji. Bakłażany nadziewać możemy mielonym mięsem, serami, pomidorami i innymi warzywami. Dzisiaj proponuję wam bakłażana z pieczarkami i żółtym serem, który doskonale smakuje, a smaki się wzajemnie uzupełniają.

bakłażan faszerowany pieczarkami i serem

Bakłażan taki może stanowić pełnowartościowy posiłek lub miłą przekąskę, w zależności od ilości, którą przygotujemy. 1 średni bakłażan w zupełności zaspokaja apetyt jednej, średnio głodnej osoby.






Składniki:
  • 4 średnie bakłażany
  • 500 g mielonej cielęciny
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Tarty żółty ser (według uznania)
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz

Bakłażany przecinamy wzdłuż i nacinamy środki za pomocą ostrego noża. Następnie obficie solimy i odstawiamy na pół godziny, aby pozbyć się goryczki. Potem przepłukujemy pod bieżącą wodą i suszymy. Bakłażany smarujemy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 30 minut, układając przeciętą stroną do dołu.




W czasie, gdy bakłażany się pieką, przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i dusimy, aż odparuje z nich płyn. Na koniec dajemy przyprawy, trochę soli i pieprzu, po czym odstawiamy na bok.



Bakłażany wyciągnięte z piekarnika odwracamy skórką do dołu. Usuwamy częściowo miąższ, który łączymy z masą pieczarkową. Następnie masą tą wypełniamy wnętrze bakłażanów i po wierzchu posypujemy startym serem, w ilości indywidualnej.



Całość wsuwamy ponownie do piekarnika i zapiekamy do momentu, aż ser się stopi i lekko przyrumieni.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz