wtorek, 17 lipca 2018

Letnia zupa pomidorowa z zacierkami

Środek lata to czas świeżych, dojrzewających na krzakach pomidorów. To odpowiedni kolor i smak owoców, które można jeść same, robić z nich soki, przetwory, sałatki lub tak jak u mnie dzisiaj pyszną letnią zupę. Zupa ze świeżych pomidorów ma całkiem inny smak niż zupy z koncentratów, puszek, kartoników czy słoików. To smak dzieciństwa i kuchni babci.

pomidorowa z zacierkami

Jako bazę do zupy można wykorzystać rosół z dnia poprzedniego, jednak ja wykorzystałam świeży bulion warzywny z dodatkiem skrzydełek, które podgotowane trafiły do innej potrawy.






Czym wyróżnia się ta zupa? Przede wszystkim smakiem, świeżych pomidorów, pietruszki i masła. Aromatu zupie dodały suszone zioła, a lane kluseczki nadały jej lekkości.
Jeśli lubisz zupy, to wypróbuj przepis na tę zupę, a gdy lubisz pomidorówkę, to zrób to koniecznie.

Składniki zupy:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 litry bulionu
  • 1 cebula
  • Oliwa
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Suszone oregano
  • Świeży tymianek
  • Śmietana (opcjonalnie)

Składniki zacierek:
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki wody
  • Sól

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy łyżkę masła i smażymy na tłuszczu posiekaną cebulę.

 


Dodajemy pokrojone pomidory, posypujemy przyprawami i dusimy. W garnku podgrzewamy bulion i dodajemy do niego podduszone pomidory. Gotujemy 20 minut, aż pomidory w dużej części rozpadną się i zmiękną.



Kiedy zupa się gotuje, przygotowujemy zacierki. W tym celu do mąki dodajemy 2 łyżki wody, 2 jajka oraz pół łyżeczki soli i zagniatamy dość twarde ciasto, które następnie ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Kluseczki podsuszamy lekko, po czym wrzucamy do zupy, delikatnie mieszamy i gotujemy 10 minut.

 
 

Zupę możemy dodatkowo zabielić, ja tego nie zrobiłam. Podajemy na ciepło, a przed podaniem możemy posypać świeżymi ziołami.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz