czwartek, 5 lipca 2018

Ciasto z mascarpone i bananmi

Lato to świetna okazja, by cieszyć się ciastami na zimno, przygotowywanymi bez użycia piekarnika. Do jednych z moich ulubionych ciast należy to przygotowywane z gotowych biszkoptów oraz masy z serka mascarpone. Ciasto jest lekkie, delikatne, zimne, nie za słodkie, jednak bardzo smaczne.


Możemy przekładać je dowolnymi owocami, w zależności od sezonu lub naszego upodobania. Ja zrobiłam z bananami, gdyż musiałam je już zużyć ;) Jednak wspaniale prezentuje się to ciasto

z kolorowymi, kontrastującymi owocami, jak maliny, truskawki lub jagody. Zaletą tego ciasta jest łatwość jego przygotowania, dostępność składników i oczywiście smak. Chętni, to zapraszam, spróbujcie go zrobić w domu.




Składniki:
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (24 sztuki)
  • 2 opakowania serka mascarpone (500 g)
  • 200 ml śmietanki
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml białego, słodkiego wina
  • 2 banany

Ubijamy w mikserze śmietankę z cukrem oraz z serkiem mascarpone, na gładką, puszystą masę. Banany obieramy i kroimy w plasterki.



W długiej, podłużnej blaszce typu keksówka, wyłożonej papierem pergaminowym, układamy warstwę namoczonych w winie biszkoptów. Mają być tylko lekko zwilżone z dwóch stron, ale nie mogą się rozpadać. Na to kładziemy warstwę pokrojonych w plasterki bananów, na to warstwę kremu.




Potem cały cykl powtarzamy, czyli ponownie warstwa namoczonych biszkoptów, banany i krem.  Kończymy warstwą namoczonych biszkoptów.



Całość wstawiamy do lodówki, by stężała. Po kilku godzinach ciasto odwijamy z papieru i kroimy na kawałki. Możemy podawać z keksem bitej śmietany.



 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz