środa, 11 lipca 2018

Chlebek pszenno-ryżowy

Prosty chlebek pszenno-ryżowy, delikatny, lekko kruchy i bardzo lubiany przez dzieci. Mój chlebek jest jasny, gdyż taki preferuję, dlatego temperatura jego pieczenia jest niższa, za to czas pieczenia dłuższy. Jeżeli jesteś zwolenniczką tradycyjnego pieczenia, wówczas lepiej wybierz temperaturę wyższą i krótszy czas pieczenia. Uzyskasz w ten sposób przyrumienioną, chrupką skórkę.

chlebek pszenno-ryżowy

Piekąc chleb, warto ustawić pieczenie góra-dół oraz zadbać o nawilżenie wnętrza piekarnika. Chlebek ten jest delikatny i neutralny w smaku, co pozwala na łączenie go zarówno ze słonymi, jak

i słodkimi dodatkami.





Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i dwoma łyżkami mąki, po czym odstawiamy do wyrośnięcia. Obie mąki wymieszać z solą, dodać jajko i stopione masło oraz zaczyn drożdżowy. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Jeżeli chcesz przyrumienioną skórkę, wówczas piecz w wyższej temperaturze np. 200 stopni, jednak przez krótszy czas około 30 - 40 minut. Studzimy na kratce.



 
 
 
 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz