poniedziałek, 18 czerwca 2018

Zupa krem z marchewki i cukinii

Zupy kremy są delikatne, aksamitne i eleganckie. Można je podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego. Zupa z cukinii i marchewki zawiera tylko trzy składniki oraz dodatki w postaci przypraw, które decydują o jej wyjątkowym smaku.

zupa z marchewki i cukinii

Jeżeli ktoś ma ochotę może dodać do zupy jogurtu lub śmietanki, wzbogacić ją o dodatek zieleniny lub użyć swoich ulubionych przypraw. Z powodzeniem sprawdzi się w tej zupie mieszanka curry lub
mocniejsze, pikantniejsze dodatki w postaci chilli. Ta poniżej jest łagodna, delikatna, kremowa i nadaje się także dla małych dzieci.




Składniki:
  • 1 kg cukinii
  • 250 g marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 litry bulionu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta kurkumy

Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy na oliwie, by była szklista. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Obraną cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Chwilę całość podsmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, po czym miksujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i podajemy na ciepło z dodatkiem grzanek.

 
 
 
 
 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz