- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sprawdzony przepis!
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Zupy kremy są delikatne, aksamitne i eleganckie. Można je podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego. Zupa z cukinii i marchewki zawiera tylko trzy składniki oraz dodatki w postaci przypraw, które decydują o jej wyjątkowym smaku.
Jeżeli ktoś ma ochotę może dodać do zupy jogurtu lub śmietanki, wzbogacić ją o dodatek zieleniny lub użyć swoich ulubionych przypraw. Z powodzeniem sprawdzi się w tej zupie mieszanka curry lub
mocniejsze, pikantniejsze dodatki w postaci chilli. Ta poniżej jest łagodna, delikatna, kremowa i nadaje się także dla małych dzieci.
Składniki:
Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy na oliwie, by była szklista. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Obraną cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Chwilę całość podsmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, po czym miksujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i podajemy na ciepło z dodatkiem grzanek.
Smacznego!
Jeżeli ktoś ma ochotę może dodać do zupy jogurtu lub śmietanki, wzbogacić ją o dodatek zieleniny lub użyć swoich ulubionych przypraw. Z powodzeniem sprawdzi się w tej zupie mieszanka curry lub
mocniejsze, pikantniejsze dodatki w postaci chilli. Ta poniżej jest łagodna, delikatna, kremowa i nadaje się także dla małych dzieci.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 250 g marchewki
- 1 duża cebula
- 2 litry bulionu
- 2-3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- szczypta kurkumy
Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy na oliwie, by była szklista. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Obraną cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Chwilę całość podsmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, po czym miksujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i podajemy na ciepło z dodatkiem grzanek.
Smacznego!