środa, 20 czerwca 2018

Torcik dla weterynarza

Okazją do wykonania torcika były urodziny zaprzyjaźnionej pani weterynarz, dla której przygotowałam tort jako część prezentu. Torcik jest bardzo prosty, wykonany z jasnego ciasta, przełożonego waniliowym kremem budyniowym i polany jasną czekoladą.


To, co go wyróżnia to ozdoby wykonane z masy cukrowej, przedstawiające wymagające pomocy weterynaryjnej zwierzęta. One tez stanowią jedyną i najważniejszą ozdobę tego torcika.





Składniki ciasta:
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka i cukier zmiksować. Następnie po łyżce dodawać mąkę pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Opcjonalnie można dodać zapach. Do wysmarowanej w wysypanej bułka tartą tortownicy wlewamy masę i wstawiamy do zimnego piekarnika ustawionego na 175 stopni Pieczemy około 40 minut. Upieczone spuszczamy na ziemię z wysokości około 30 cm, wówczas nie opadnie.






Składniki kremu:

  • ½ litra mleka
  • 3 żółtka
  • budyń waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła

W połowie mleka rozprowadzamy budyń, oba rodzaje mąki oraz żółtka. Resztę mleka gotujemy, a do gotującego wlewamy masę z mąką i żółtkami. Gotowy budyń schładzamy, najlepiej pod przykryciem, by nie wytworzył się kożuch. Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem. Do masy dodajemy po łyżce przestudzony budyń, nie przestając ucierać, aż do uzyskania jednorodnego, puszystego kremu.




Składniki masy cukrowej:
  • 400 g cukru pudru
  • 50 g glukozy w płynie
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 35 ml wody

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Glukozę podgrzewamy w garnuszku, dodając do niej napęczniałą żelatynę. Podgrzewamy razem, aż żelatyna rozpuści się w glukozie i powstanie jednolita masa. Odstawiamy ją do przestudzenia, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru i mieszamy, aż uzyskamy masę przypominającą konsystencją plastelinę. Masę możemy rozwałkować na blacie, wycinając wzory lub lepić z niej figurki. Można ją też barwić barwnikami spożywczymi na różne kolory. Podzieliłam masę na dwie części i jedną z nich zabarwiłam barwnikami w płynie na kolor popielaty. Z asy powstały zwierzęta, które zostały odstawione na bok do wyschnięcia.



Składniki jasnej polewy:
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła

Białą czekoladę rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej, dodajemy do niej przesiany cukier puder oraz roztopione masło. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy by lekko przestygła.

Gotowe, upieczone ciasto kroimy w poprzek na 3 krążki, które przekładamy masą budyniową. Całość schładzamy w lodówce, a w międzyczasie przygotowujemy jasną czekoladę do polania. Polewą oblewamy schłodzony torcik i na jeszcze mokrej powierzchni ustawiamy cukrowe figurki. Całość ponownie schładzamy w lodówce.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz