sobota, 9 czerwca 2018

Sałata lodowa ekspresowa

Przepis na sałatkę znalazłam u Ewy Wachowicz, gdzie określiła ja jako błyskawiczną. I rzeczywiście przygotowanie zajmuje mniej czasu, niż jedzenie, a ponieważ wszystkie składniki miałam w domu, to nic nie stało na przeszkodzie, by ją wykonać.

sałata lodowa

Wprawdzie w oryginalnym przepisie użyta została oliwa spod suszonych pomidorów, a u mnie zwykła oliwa z pierwszego tłoczenia oraz zamiast czerwonej cebuli, użyłam białej, ale poza tym
różnicy nie ma. Sałatka jest banalnie prosta, błyskawicznie się ją przygotowuje, a o jej smaku decyduje sos.

Składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sałatę myjemy, suszymy i targamy listki na drobno. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i posypujemy nią sałatę. Na wszystko nakładamy plasterki pomidora. Z musztardy, oliwy, soku cytrynowego, miodu, czosnku i przypraw przygotowujemy sos, najlepiej poprzez zmieszanie składników w słoiku z zakrętką. Przed podaniem polewamy sosem sałatę i podajemy.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz