niedziela, 24 czerwca 2018

Kurczak z kukurydzą

Kurczak to pomysł na szybkie i efektowne danie na każdą okazję, a filety należą do najdelikatniejszego mięsa. Poza tym można przygotować je na wiele sposobów, uzyskując ciekawe, nowe dania.

Filety z kurczaka z ryżem i kukurydzą

Poniższe danie jest szybkie do przygotowania, bardzo smaczne i ładnie wygląda, niskim nakładem
pracy i środków.





Składniki:

  • 5 pojedynczych filetów z kurczaka
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • sól
  • pieprz

Filety dzielimy na kotlety i rozbijamy. Polędwiczki odkładamy na bok. Każdy filet posolić, oprószyć pieprzem i położyć na każdym po kawałku zmrożonego masła. Zwijać roladki, zawijając mięso na bokach, jak przy krokietach. Każdą roladkę panierować najpierw w mące, potem w rozbełtanych jajkach, a na koniec w bułce tartej. Gotowe roladki układać w żaroodpornym naczyniu, obok panierowane kawałki polędwiczek (nuggetsy) oraz polędwiczki jedynie w przyprawach, które później można wykorzystać do sałatek. Na wierzch rozłożyć pozostałe masło w formie wiórków, po czym naczynie wsunąć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach.












Składniki kukurydzy:
  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 duże jabłko
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki

Jabłko obrać i podzielić na małe kawałki, które wkładamy do garnka, dodając kilka łyżek wody. Jabłko dusimy kilka minut, aż zmięknie, po czym dodajemy kukurydzę z puszki wraz z zalewą i całość doprowadzamy do wrzenia. W połowie szklanki zimnego mleka rozprowadzamy mąkę, po czym wlewamy całość do kukurydzy z jabłkiem. Doprawiamy do smaku solą i pierzem, gotujemy chwilę i gotowe.



Roladki z kurczaka podjemy z kukurydzą oraz z gotowanym ryżem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz