Sprawdzony przepis!

Kluski na parze nadziewane masą kajmakową

Kluski na parze niejedno mają imię. W zależności od regionu Polski nazywają się buchtami, pyzami drożdżowymi, kluskami drożdżowymi, parowańcami, pyzami na parze i pewnie jeszcze inne. W moim rodzinnym mieście mówiliśmy na nie paruchy, gdyż jest to najpopularniejszy sposób ich przygotowania.

paruchy z masą kajmakową

Niekiedy zdarza się, że są zapiekane lub gotowane, same lub z nadzieniem, podawane na słodko lub na słono, z różnymi dodatkami, ze słonymi farszami mięsnymi lub grzybowymi i polane masłem, lub
stopioną słoniną. Zamiast farszu można gotowe bułki polać mięsnym sosem. W moim domu wszyscy uwielbiają paruchy na słodko, z nadzieniem lub bez nadzienia, ale zawsze z jakąś polewą, ze śmietaną lub koktajlem owocowym. To smak dzieciństwa i babcinej kuchni.
Moja dzisiejsza propozycja to kluski na parze z nadzieniem z masy kajmakowej.





Składniki:
  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 30 g świeżych drożdży

Masa kajmakowa:
  • 100 g masła
  • mleczko skondensowane
  • 2-3 łyżki cukru

Przygotowujemy masę kajmakową. W tym celu gotujemy skondensowane mleczko przez 2-3 godziny na małym ogniu. W mikserze miksujemy masło z cukrem na masę i dodajemy po łyżce przestudzonej masy z puszki. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wsypać 2 łyżki cukru oraz 250 g mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby rozczyn podrósł. Wtedy dodajemy do niego resztę mąki, jajka oraz stopione i przestudzone masło. Musimy dokładnie wyrobić ciasto, aż zacznie odstawać od brzegów miski. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 2 cm i wycinać szklanką placuszki, które po rozpłaszczeniu nadziewany łyżką masy kajmakowej, a następnie zlepiamy i układamy zlepieniem do dołu, do ponownego wyrośnięcia.



W międzyczasie gotujemy wodę w szerokim, niskim garnku i układamy na nim siatkę, na którą kładziemy podrośnięte bułeczki. Ja używam specjalnego garnka do gotowania na parze. Bułeczki parujemy około 15 minut (w tym czasie jeszcze podrosną).



Podajemy na słodko z sosami, koktajlami lub syropami owocowymi. Ja podałam z polewą bananową przygotowaną z bananów zmiksowanych z jogurtem.




Życzę smacznego!