środa, 6 czerwca 2018

Francuskie grzanki z czereśniami

Grzanki francuskie lub inaczej tosty francuskie to delikatne grzaneczki otoczone w jajku roztrzepanym z mlekiem i odrobina cynamonu oraz usmażone na maśle. Najczęściej podawane z sezonowymi owocami, z dżemem, konfiturami, posypane cukrem pudrem lub polane miodem, melasą lub syropem klonowym.


Do ich przygotowania możemy użyć pszennej bułki lub słodkiej chałki, najlepiej lekko czerstwej. Takie grzaneczki są złociste i chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku, a na dodatek tanie, banalnie
proste i niebiańsko smaczne. Idealne na śniadanie lub na podwieczorek.




Składniki: (dla 1 osoby)
  • 2 kromki drożdżowej chałki
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder
  • świeże czereśnie

Chałkę kroimy na kromki grubości około centymetra. W miseczce bełtamy ze sobą mleko z jajkiem i dodajemy szczyptę cynamonu. Kromki chałki moczymy z dwóch stron w jajku i kładziemy na patelnię z roztopionym masłem. Smażymy przez mniej więcej dwóch minut, po czym przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne dwie minuty, na niezbyt intensywnym ogniu. Chałka powinna być ładnie zarumieniona. Grzaneczki odkładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i wydrylowanymi czereśniami.




Można też podać z innymi owocami lub polać miodem i posypać cynamonem. Sposób podania i dodatków jest sprawą indywidualną.


Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz