piątek, 18 maja 2018

Zupa krem z cukinii

W okresie, kiedy mamy dużo cukinii, żal byłoby tego nie wykorzystać. W poście cukinia na 14 sposobów zostało przedstawione wiele sposobów zastosowania tego warzywa. Dzisiaj kolejny, czyli zupa krem z cukinii z grzankami.

zupa krem z cukinii


Zupę taką możemy podawać na ciepło, zaraz po ugotowaniu lub na zimno, po schłodzeniu w lodówce, jako chłodnik. Zupa jest delikatna w smaku i łatwo strawna. Mogą ja jeść dzieci, osoby starsze oraz na diecie odchudzającej. Jest to właściwi propozycja dla każdego.




Składniki:
  • 3 średnie cukinie
  • 2 czerwone cebule
  • 1 litr bulionu
  • 200 ml jogurtu
  • 2 łyżki masła
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • mięta do przybrania
  • grzanki do podania

Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę. Posiekaną cebulę smażymy na maśle, aż będzie szklista. Dodajemy cukinię i całość smażymy 4-5 minut. Następnie zalewamy wszystko bulionem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gotujemy przez 20 minut.





Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę cukru, sok z cytryny, mieszamy z jogurtem i miksujemy. Zupę podajemy z grzankami, przygotowanymi z chleba tostowego posmarowanego masłem oraz przybraną listkami świeżej mięty.


 
 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz