wtorek, 15 maja 2018

Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim

Szparagi można przyrządzać na różne sposoby. Można je gotować lub piec. Podajemy posypane zrumienioną tartą bułką i oblane roztopionym masełkiem albo którymś z sosów, jak w analogicznym przepisie na sposoby podawania brokuła. Można podać je jako tartę ze szparagami lub jako risotto. Możemy zapiec w piekarniku owinięte boczkiem lub tak jak ja dzisiaj, ugotowane i podane z jajkiem w koszulce oraz sosem holenderskim.



Składniki:
  • 500 g pęczek szparagów (u mnie zielonych)
  • 4 jajka

Składniki sosu:
  • 2 żółtka
  • 60 g masła
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz





Zaczynamy od przygotowania szparagów. Bezpośrednio przed gotowaniem szparagi myjemy i odrywamy twarde końcówki. Wkładamy je do gotującej się i osolonej wody i gotujemy pod przykryciem przez 7-8 minut. Gdy szparagi są miękkie, odcedzamy je, a wodę z ich gotowania możemy wykorzystać jako bazę do zupy lub sosu.
W czasie, gdy szparagi się gotują, przygotowujemy sos. Roztapiamy masełko w garnuszku i odstawiamy. Miksujemy 2 żółtka z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny. Ubijając, dolewamy stopniowo gorące masło, aż sos będzie puszysty i gładki.
Gotowy sos odstawiamy w ciepłe miejsce i przygotowujemy jajka w koszulkach. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i octu. Gdy gotuje się, mieszamy ją i wbijamy pojedynczo jajka. Gotujemy przez 2 i pół minuty, po czym wyciągamy je łyżką cedzakową.
Ugotowane i odcedzone szparagi układamy na talerzu, na szparagach układamy po jajku i polewamy sosem. Podajemy na ciepło.

 
 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz