piątek, 4 maja 2018

Smażona sola z sosem curry

Sola jest bardzo smaczną rybą o chudym, delikatnym białym mięsie. Zawiera bardzo małe ilości tłuszczu i cholesterolu, za to sporo pełnowartościowego białka, selenu oraz witaminy D.

smażona sola z sosem curry

Solę można przygotowywać na różne sposoby. Jej mięso jest soczyste i nie ma drobnych ości. Chociaż solę można jeść cały rok, to najsmaczniejsza jest wiosną. Solę możemy piec, smażyć, dusić i gotować. Nadaje się do przygotowania pulpetów rybnych, jako dodatek do zapiekanek, a także do
zupy rybnej. Ja najbardziej lubię ją w formie, może nie najzdrowszej, ale bardzo smacznej, czyli jako smażoną rybkę.





Dzisiejszy przepis to sola smażona w chrupiącej skorupce z mąki, z dodatkiem sosu curry oraz z dodatkiem migdałów, które zwiększają wchłanianie witaminy D zawartej w rybie.

Składniki:

  • Filety z soli
  • Mąka
  • Sól
  • Oliwa
  • Płatki migdałowe

Składniki sosu:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki łagodnej curry
  • sól
  • pieprz

Najpierw przygotowujemy sos. Z masła i mąki przygotowujemy białą zasmażkę, którą rozprowadzamy zimnym bulionem, przygotowując sos, który cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Następnie przyprawiamy go solą, pieprzem, curry, doprowadzamy do wrzenia, po czym odstawiamy, dodajemy sok cytrynowy, mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby nie wystygł.





Filety rybne delikatnie solimy, panierujemy z dwóch stron w mące i smażymy na rumiano.
Podajemy z dodatkiem sosu, polane nim i posypane płatkami migdałowym.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz