poniedziałek, 28 maja 2018

Omlet z białym serem i cebulą

Omlet to świetny pomysł na śniadanie, a gdy na dodatek towarzyszyć mu będą dodatki w postaci białego sera cebulki i ziół, to stanie się nie tylko bardzo smacznym, ale także pożywnym daniem. Przygotowuje się go prosto i szybko, a zapewnia sytość do południa.

omlet z białym serem

Mnie osobiście, odpowiada zestaw, który podaję poniżej, ale zamiast cebulki można dać inne warzywa, paprykę lub cukinię. Kwestia przyprawienia jest także sprawą indywidualną.




Składniki: (dla 1 osoby)
  • 2 jajka
  • Chlust mleka
  • 100 g sera białego
  • 1 cebula
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, aby była szklista. Dodajemy posiekane listki zielonej pietruszki i chwilę podsmażamy.


Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy trochę mleka, sól i ubijamy dokładnie, do uzyskania jednorodnej masy, którą następnie wylewamy na patelnię z cebulką.

 

Gdy omlet zetnie się od spodu, posypujemy go pokruszonym białym serem i oprószamy pieprzem. Składamy na pół i pozostawiamy go na około minutkę na patelni, po czym przekładamy na talerz i zjadamy na ciepło. Możemy przybrać bazylią lub innymi, ulubionymi ziołami.

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz