wtorek, 8 maja 2018

Czekoladowy torcik z truskawkami

Czekoladowy torcik to specjalne zamówienie mojej najmłodszej córki, która właśnie taki zażyczyła sobie na ostatnie urodziny. Nie różowy, nie owocowy, tylko czekoladowy.

torcik czekoladowy z truskawkami

Tort ten jest bardzo prosty, składający się z trzech krążków ciasta biszkoptowego w jasnym kolorze, przełożonego ciemnym kremem z dodatkiem mlecznej czekolady i kakao. Całość ozdobiona jest bitą śmietaną i truskawkami. Torcik można przygotować niezależnie od okazji.





Składniki biszkoptu:
4 jajka
12 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru


Składniki na krem:

1 kostka masła
1 budyń czekoladowy
2 łyżki ciemnego kakao
1 tabliczka czekolady
1,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo i do dekoracji:
½ szklanki mocnej herbaty z 2 łyżeczkami cukru
200 ml śmietanki kremówki
świeże truskawki
świeże listki mięty
tabliczka białej czekolady (opcjonalnie)

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszamy i przesiewamy. Jajka ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy do niej po łyżce mąkę, delikatnie mieszając. Przygotowaną masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie ma ona średnicę 20 cm) i wsuwamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez 25-30 minut. Upieczony biszkopt studzimy, najlepiej na kratce, a przestudzony kroimy na krążki (u mnie na 3 krążki). Przygotowujemy mocną herbatę z cukrem i nasączamy nią upieczone i przestudzone blaty.






Kiedy biszkopt stygnie, możemy zacząć przygotowanie kremu. Na początek gotujemy budyń z mniejszą niż normalnie ilością mleka. Ugotowany według instrukcji na opakowaniu budyń odstawiamy do przestudzenia. Roztapiamy ciemną czekoladę i studzimy. W misce miksera ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kakao oraz przestudzony budyń i czekoladę. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.Nasączone krążki tortu smarujemy częścią kremu i składamy je ze sobą. Pozostałym kremem smarujemy boki i górę toru, po czym wstawiamy do lodówki, by masa stężała.



Czekoladę topimy i wylewamy na górę tortu, w taki sposób by swobodnie spływała w dół. Całość pozostawiamy w lodówce.Na godzinę przed podaniem ubijamy śmietankę kremówkę i wykładamy ją na wierzch torcika. Na bitej śmietanie układamy oczyszczone z szypułek truskawki oraz przybieramy świeżymi listkami mięty. Podajemy od razu lub na chwilę możemy jeszcze włożyć do lodówki.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz