środa, 11 kwietnia 2018

Paluchy drożdżowe z sezamem

Uwielbiam domowe pieczywo, a dokładniej jego zapach, który wypełnia cały dom, podczas pieczenia. Z pieczywem drożdżowym radzę sobie już całkiem dobrze, a ostatnio mam wręcz fazę, na domowe wypieki. Drożdżowe paluchy są inną formą drożdżowych bułeczek.

paluchy drożdżowe

Można je posypać makiem, czarnuszką, czy gruboziarnistą solą. Ja wybrałam sezam, bo akurat sezamu ci u mnie dostatek. Paluchy te są łatwe do przygotowania, ciasto wyrabia się dobrze i ładnie
formuje. Są idealne do przygotowania domowych kanapek, które z powodzeniem można zabrać ze sobą. Smakuję również same, jako dodatek do porannej kawy. W połączeniu z masełkiem i miodem to już prawdziwe niebo w gębie. Zresztą co ja będę se tu rozpisywać. Spróbujcie sami.




Składniki:
  • 250 g maki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ziarna sezamu

Z drożdży, cukru, mleka i 2-3 łyżek mąki przygotowujemy zaczyn i pozostawiamy go do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, 2 żółtka i 1 białko. Pozostałe ciałko zostawiamy do smarowania paluchów. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, stopione masło i wyrabiamy ciasto.

 

Ciasto odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Gdy podwoi swoją objętość wówczas formujemy z niego długi wałek, który dzielimy na porcje. Z każdego kawałka formujemy podłużne paluchy. U mnie miały one długość 20-25 centymetrów.


 
 


Każdy paluch smarujemy rozbełtanym białkiem i otaczamy w sezamie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze chwilę, by podrosły.

 


Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, do momentu, lekkiego zarumienienia.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz