niedziela, 29 kwietnia 2018

Kurczak pieczony z ryżem

Kurczak pieczony z ryżem, oliwkami i papryką to łatwe, tanie i smaczne danie, które jest na tyle eksponowane, że możemy go podać na niedzielny lub świąteczny stół.

Kurczak pieczony z ryżem

Danie nie tylko ładnie wygląda, ale jest też zdrowe i lekkostrawne, za sprawą użytych ziół i przypraw. Nie zawiera tłuszczu, poza tym zawartym w mięsie, które i tak należy do mięs chudych. Ryż, pomimo że zapiekany jest lekkostrawny, gdyż właściwie nie zapieka się, lecz dusi w bulionie.
Warzywa można dowolnie skomponować i zastąpić swoimi ulubionymi.




Składniki:
  • 3 udka z kurczaka duże
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 litr bulionu
  • 1 świeża czerwona papryka
  • 1 duża czerwona cebula
  • oliwki czarne
  • sól
  • pieprz
  • ostra czerwona papryka
  • suszony tymianek
  • świeża zielona pietruszka, do przybrania

Udka myjemy, każde dzielimy na pół i posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką.
Na dno żaroodpornego naczynia wsypujemy suchy ryż. Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę oraz pokrojona w paseczki paprykę. Wszystko razem mieszamy.




Na warstwie ryżu układamy kawałki kurczaka, dodajemy oliwki oraz całość zalewamy bulionem.


Naczynie do zapiekania przykrywamy i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 40 minut. Następnie kontrolujemy ilość płynu w ryżu i jeżeli jest za mało, wówczas dolewamy, bulionu lub wody. Pieczemy bez przykrycia kolejne 40 minut, aż do zrumienienia kurczaka. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz